2012
Isle of White, UK
Residential
Competition

The proposed building is a counterpoint to the platonic nature of the existing Fort Albert. The question we asked ourselves was: How do you place another significant object or objects on this piece of land without destroying the primary character of the Fort, while also establishing a strong identity for the new development?
The sinuous plan of the proposal both frames and embraces the Fort, as well as separating it formally and physically. By creating a form which gently slopes towards the Fort, space ‘falls’ over it and into the courtyard from the hillside. The similar overall mass of each object generates equality and creative tension.
From certain views new building recesses into the landscape, largely preserving the existing setting of the Fort. Landform is as much a building to look out from as to look towards. Setting back from the Fort allows all round views. The building form is used to create natural wind breaks and sun traps.
Back to Top