Eco-city Prototype
We have developed techniques for urban planning which seek to balance functional and geometric criteria to create high quality environments for all. To test our ideas we worked up a preliminary design for a planned city. We are now seeking collaborators to test the technical assumptions.
The design prefigures a time when simulation will play a much larger role in the design of real and prototypical urban realms. We foresee this will occur for both technical and experiential aspects. There is therefore an opportunity for the architectural, engineering and software communities to collaborate in a transformative way.
Our years of experience working across scales provides us a pool of integrated design resources from which to draw when working up the detail of urban proposals.
Europan 8, Lille, France
2005
Lille, France
Competition


When seen from the air the existing railway yard appears as an uncomfortable gap in the city fabric. The aim of the masterplan is to mend this hole with a new piece of city that integrates with the historic patterns but also offers something new. Lille is a city of avenues and grids and both are truncated by the railway yard. A first move, therefore, is to allow these lines to extend into the site to their natural conclusion. There is then the opportunity to organise interventions around these new datum. The most significant is a new park that connects two existing smaller parks at either end of the site. The larger whole connects the historic core of the city with the new developments of Euralille to the east both physically and psychologically.
Hughenden Valley
2005 - 2010
High Wycombe, UK
Comissioned study


This proposal centres around the possibiltiy of relocating the town’s main sports centre to a central site. The other major facilities in the brief are student housing for Bucks New University and a new main building for Amersham & Wycombe College.
Gathered along a new spine road, a procession of the main buildings is set along a linear park connecting the town centre in the south with Hughenden Park to the north. Bringing together health and education uses along a green corridor aims to set a precedent for future development in the town.
Central Promenade
2005
Morecambe, UK
Competition

The central promenade site is the only major site seaward of the main promenade road into Morecambe. Its location adjacent to the listed Midland Hotel and uninterrupted views over Morecambe Bay create a unique opportunity.
Our scheme respects and enhances the integrity of the setting for the Midland Hotel called for in the planning brief by extending the geometry of the arced plan into the landscape and blending it with the wider movement network. A long sinuous wall of building divides the open space between public and private realms. On the south landward side a continuous colonnade for cafés, restaurants and shops faces out on to generous public spaces. While to the north the wall shelters a sequence of pavilion blocks with every dwelling enjoying views over the bay and to the Lake District beyond.
The development would create a focus for inward investment into Morecambe for many years to come.
Ashford South Masterplan
2003
Ashford, UK
Commissioned study


The Ashford’s Future Study looks to create a vision for the town as part of its plan for doubling in size as one of the Government’s areas of regional growth. The Ashford South Masterplan examines the area around the International Passenger Station giving it an urban context that it currently lacks.
A new landmark building terminates the axis of the main route into the town creating a southern gateway. The main road is transformed from a high speed dual carriageway into a tree-lined boulevard with street frontages as part of a new urban quarter.
The rivers running through the area offer a green counterpoint and are used to knit together a network of pedestrian and cycle routes.
Europan 6
2001
Manchester, UK
Competition 1st place


This competition winning scheme for Urban Splash and Manchester City Council, is located just north of Manchester city centre.
A series of ‘gravitational field lines’ laid across the study area inscribed the site’s and target group’s pull towards the heart of the city. A hierarchy to the spatial narratives was developed by breaking or interrupting these lines by a locally strong yet city wide incidental focus, creating something akin to the ‘urban village’ thesis. The study site thus revolves around its own identifiable core: a focus for the new community’s social and commercial activity.
Back to Top